Akvariet!

Artakvariet

Akvariet:
Man kan hålla kampfiskar i ganska små akvarier. De kan överleva i skålar och syltburkar. Man ser ibland att de hålls i väldigt små kärl i akvarieaffärer men där är de ju bara temporärt tills de sålts. Tänk dig själv, hur kul vore det att bo i en garderob? Det jag vill säga är att bara för att fisken överlever i ett litet kärl så är det inte säkert att den trivs i det.
Jag tycker nog att man minst ska ha ett 20 liters akvarium för sin kampfisk och vill man ha flera fiskar så bör man ha ett större akvarium. I akvariet skall det finnas en termostat som håller vattnet vid en temperatur av 24-30 (27) grader och en termometer för att kolla detta. Det bör också finnas en renare (med inte allt för hög utloppshastighet på vattnet) och någonting som syresätter vattnet tex en luftpump. (En del renare syresätter vattnet samtidigt som de renar det.) Vattnet bör ha ett pH på 6-7. Hårdheten brukar inte vara något problem i sverige där vi har mjukt vatten på de flesta ställen men bör inte överstiga 25 dH. Vidare bör det finnas gott om växter både på ytan och planterat på botten i akvariet så att fisken/fiskarna. kan gömma sig någonstans. Detta är speciellt viktigt när man har flera stycken i samma akvarium.Jag brukar ha Javamossa, Javaormbunkar, någon Anubia och lite flytväxter i mina akvarier. Dessutom brukar jag ha en stengrotta eller en trä/rotbit som extra gömställe. Det är dessutom rätt så dekorativt. Jag brukar använda 2-3 mm stort grus som bottenmaterial.

Sällskapsakvariet

Akvariet:
Här gäller väl ungefär samma förhållanden som ovan nämts för artakvariet. Det man skall tänka på är att de övriga fiskarna man har i akvariet skall trivas under samma förhållanden.

Andra fiskar i sällskapsakvariet:
Om man har ett sällskapsakvarium med kampfiskar i bör man tänka på vilka de övriga fiskarna är så att inte kampfiskarna blir utkonkurerade för trots sitt namn så är de väldigt fredliga och inte speciellt framfusiga. Det är också lite olika från individ till individ hur bra kampfiskar går ihop med andra fiskar. Man ska givetvis undvika att ha kampfiskar i samma akvarium som olika fenbitande fiskar tex barber av olika slag. Ciklider är inte heller något bra sällskap eftersom de ofta både är större snabbare och aggresivare än kampfiskarna. Andra Labyrintfiskar ska enligt en del gå bra men jag har själv haft problem när jag försökt ha dem tillsammans med olika guramis. Till och med mina dvärggurami spöade min hane så denne fick flytta efter ett tag. Det går alldeles utmärkt att ha kampfiskar tillsammans med olika tetror tex neontetror och glödbandstetror. Problemet här kan vara att tetrorna är snabbare än kampfiskarna vilket gör att man kan få mata dem på två olika ställen i akvariet. Olika levande födare går också bra tex guppy, platy och svärdbärare dock inte molly som ofta vill ha lite saltare vatten. Jag har själv haft kampfisk tillsammans med platy och guppy. Problemet är om guppyn eller platyn har mörka stjärtfenor då en del hanar då ser dem som rivaler och attackerar dem. Man skall inte heller hoppas på att få några yngel från levandefödare man har tillsammans med kampfiskar eftersom ynglen snabbt brukar bli mat åt kampfiskarna. Detta är i och för sig ett bra näringstillskott för dem. Det går alldeles utmärkt att ha malar av olika slag tillsammans med sina kampfiskar tex de olika arterna av Ancistrus, Corydoras och Otocinclus. Problemet här kan vara att malarna inte alltid trivs i det lite stillastående vatten som kampfiskarna vill ha och att de ibland trivs bättre vid lägre vattentemperaturer.

Vatten

Vattenkvallite:
I Sverige är vattenkvalliten generellt sett bra. Jag har själv aldrig använt några vattenberedningsmedel i mina akvarier. Kranvatten brukar vara neutrala och ganska mjuka. (pH ~7 och 10 dH) Det finns multiteststickor för vatten att köpa hos akvariehandlarna. Dessa talar om vad man har för pH, hårdhet, nitrat och nitrit halt i vattnet. Dessa kan vara bra att ha när man startar upp ett nytt akvarium. Det är i början som vattenvärdena svänger mest innan vattnet har kommit i jämvikt. Om pH eller hårdhet skulle visa sig vara felaktiga finns det preparat som fixar till detta. Bor man i områden med mycket klorerat vatten bör man även skaffa preparat som tar hand om detta. Dessa olika preparat skall finnas i akvarieaffären och handlaren bör veta vad du behöver.

Vattenbyten:
Jag brukar byta mellan 20% och 30% av vattnet i mina akvarier var 7:e eller 14:e dag. Är akvariet mindre tex yngelakvarier så kan man behöva byta mer och oftare. Hur ofta och hur mycket vatten man måste byta beror givetvis på hur stort akvarium man har och hur mycket fisk man har i det. Man skall inte byta vatten för ofta då detta stressar fisken. Det man skall tänka på är att spola vatten ett tag så man får bort det som stått i ledningarna en längre period då detta kan gör att vattnet eventuellt innehåller koppar och andra ämnen som kan vara skadliga för fisken.

Lite om vattenkemi:
Matrester, avföring och multnande växtdelar bidrar till att förorena vattnet. Lyckligtvis finns det bakterier i akvariet som tar hand om dessa föroreningar. Först bryts det ned till bla amoniak. Amoniaken är giftig och omvandlas i sin tur till nitrit av andra bakterier. Nitriten är inte heller så bra för fiskarna men den omvandlas i sin tur till nitrat av ytterligare en sorts bakterier. Nitrater är inte alls lika farligt för fiskar och fungerar som gödningsmedel åt växterna. För att omvandla amoniak till nitrat krävs syre om det inte finns syre närvarande kommer det att leda till att mängden amoniak ökar. Om man har många fiskar eller matar för mycket och har lite växter kommer det göra att man får för höga halter av nitriter och nitrater. Man bör alltså försöka ha balans mellan antalet fiskar och växter. Bästa och snabbaste sättet att bli av med för höga nitrit och nitrat halter är att göra ett större vattenbyte. Om man är intresserad kan man hitta mer information om naturens kretslopp i biologiböcker för grundskolan.

Senast ändrad 2001-10-07