Ursprung & Historia!

KARTA
Var kommer de ifrån?

De olika Betta arterna kommer ifrån sydostasien. Betta splendens (Kampfisken) kommer troligen ursprungligen från området som är Thailand, Cambodia, Vietnam och Laos men finns nu också i det fria i Malaysia, Burma och på Borneo. Fisken beskrevs första gången (1850) som Macropodus pugnax av Cantor. Sedan har den fått namnen Betta pugnax av Bause 1897, Köhler kallade den Betta rubra 1906 men sitt nuvarende namn Betta splendens fick den av Regan 1909. Kampfisken kom till Europa (Frankrike) första gången 1874 men det var inte förän 1892 som man lyckades få den att föröka sig i fångenskap. 1909 kom kampfisken för första gången till USA och beskrevs vetenskapligt av Regan.


Det är idag väldigt svårt att säga exakt varifrån kampfisken kommer ursprungligen och hur den såg ut eftersom fiskar som odlats släppts ut här och var i området. Ett exempel på detta är att olika vilda fiskar kan skilja ganska mycket i utseede och form beroende på var man är. För att göra det hela ännu besvärligare finns det två arter till Betta smaragdina & Betta imbellis som liknar Betta splendens så mycket att korsningar mellan dem är möjliga. Många betta arter är ganska lika och har fått flera olika namn genom tiderna och fiskfångare upptäcker hela tiden nya Betta arter vilket gör att jobbet med att beskriv dem är ganska svårt och tidsödande.

Hur lever de?

De lever i lugna kraftigt bevuxna vatten så som risfält, diken, dammar och långsammt rinnande åar.

I Thailand

I Thailand odlas kampfiskar just för kamp (Det har man gjort länge). Man korsar olika agressiva stammar för att få fram nya och ibland korsar man dem med vildfångade fiskar. Allt för att få en så aggresiv och uthållig fisk som möjligt. Slåss fisken bra så odlar man vidare på den stammen annars kasseras (förhoppningsvis säljs eller släpps den fri) den. Dessa kampfiskar ser inte alls ut som de "Slöj"kampfiskar med långa fenor som vi är vana att se här i väst utan har kraftigar käkar, hårdare och tjockare fjäll (pansar). De odlar givetvis också kampfiskar för export till Europa och USA dessa är då oftast inte kamp varianten utan de fina i olika färger med långa fenor som vi är vana vid. Detta har de hållit på med sedan 1910 talet.

Stånd

I slutet av 2001 var jag i Thailand. Där såldes kampfiskar i stånd som det ovan på bilden. Fiskarna på bilden var av kamp typ dvs de hade stora käkar och fjäll.
Burkar

I varje burk var det en hane och lite växter. De hade en skiva mellan varje för att de inte skulle kunna se varandra. Tog man bort skivan började de genast spänna upp sina gällock och försöka hugga mot varandra genom glaset. Inne i Bankok såg jag en affär där de sålde fiskar med en så kallad "Crown Tail" (CT). Det var första gången jag såg några sådana i verkligheten och de var jättefina.

Det finns många olika namn för kampfiskar i Thailand. Dessa beror på hur de ser ut varifrån de kommer och så vidare. Nedan är en liten tabell med några namn och deras ungefärliga betydelse.

Thailändska Svenska
pla kat bitande fisk (Kampfisk)
pla kat par generellt för "kampfisk" i det vilda innefattar B. splendens, B. smargdina & B. imbellis
pla kat tung vild kampfisk från fälten
pla kat mor kampfisk uppfödd i kruka för kamp
pla kat khmer kampfisk ungefär som vi är vana att se dem från Kampuchea
pla kat cheen kinesisk kampfisk ev. var de kinser som först odlade fram fiskar med långa fenor
pla kat isan kampfisk från området isan i norra Thailand detta är arten B. smaragdina

Senast ändrad 2002-01-27