8:e kullen

Utrustning:
20 Liters plast akvarium med lock. Fyllt med vatten till en höjd av 15 cm
Lampa
50 watts termostat. För att hålla 28-29 grader.
Lite Javamossa, en cabomba och en träbit som skydd åt honan.
Tejpade fast en halv plastmugg på kanten av akvariet där jag täkte att hanen skulle bygga sitt bo. Det är första gången jag gör detta. Det vore bra om det fungerar skumboet bör hålla bättre.

En hane med gula fenor och blå(Royal eller Steel) och svart kropp. Han har en veil tail men potentiellt har han gener för round tail och eller short tail.
Honan är hanens mamma. Hon har gula fenor och blå(royal eller steel) kropp och round tail.

2002 04 29
Kl 20.00. Tar bort den plastvägg som skiljer honana och hanen åt. Hanen har byggt ett skumbo i plast muggen som det var menat.
2001 05 02
Kl 11.45. Nu har leken börjat. Hanen simmar upp på honans rygg och vibrerar med fenorna längs hennes sidor. Hon blir paralyserad och vänds på rygg av hanen. Några romkorn "ploppar" ut ur henne och hanen samlar dem i munnen och stoppar upp dem i skumboet.Honan sjunker sakta mot botten och kvicknar så småningom till och det hela börjar om från början.
Kl 13.00. Nu är leken slut hanen jagar bort honan. Jag plockar upp henne med en håv och lägger samtidigt i några bitar Protogen i akvariet som mat åt de blivande ynglen.


Hanen simmar upp på honans rygg.

Hanen omfamnar honan.

Hanen släpper honan.

Honan sjunker paralyserad mot botten.

Honan återhämtar sig medan hanen stoppar upp romkornen i boet.
Bilderna är inte de bästa men det var ett repigt plastakvarium och ljusförhållandena var inte heller optimala. Det ger i alla fall en ideé on hur leken går till. Jag hoppas att jag kommer att få möjlighet att ta bättre bilder någon annan gång.

2001 05 03
Kl 00.00. .