Odling av mat!

Det finns en hel del mat som man kan odla själv åt sina kampfiskar och yngel. Jag har själv provat att odla infusorier (encelliga små djur) och artemia (ett slags saltvattens kräftdjur). Här nedan tänkte jag berätta hur jag gått till väga med detta.

Infusorier:
Det man framför allt vill ha när man odlar infusorier är toffeldjur. Man kan ta en 1 liters syltburk fylla den med rent vatten och sedan tillsätta lite hö. Täck burken med plasfolie och stick några hål i folien. Låt burken stå på en fönsterbräda i några dagar och sedan har en kultur av infusorier bildats. Om man inte har hö kan man använda skal av potatis morötter eller torkat bananskal. Det går också att använda en bit kolrot. När det är matdags behöver man bara suga upp lite av vattnet i burken med en pipett eller liknande och spruta ned det bland ynglen. Risken med infusorieodling är att man får med en massa elaka bakterier som kan skada fiskarna. Jag har själv varit med om att en hel kull (så när som på ett yngel) dog. Om man tänkt odla infusorier åt sina yngel bör man alltså starta odlingen innan fiskarna leker så att den hinner komma igång innan det är matdax.

Artemia:
För att odla artemia behöver man lite mer utrustning och dessutom artemiaägg. Äggen köper man i akvarieaffären. Jag brukar köpa av märket Hobby och tycker att de fungerar bra. Utrustning: En petflaska, en bit slang och en luftpump (En vanlig membranpump som man använder till att syresätta vattnet med i akvariet fungerar utmärkt.). Borra två hål i korken på petflaskan bara så stora att det går att trycka igenom slangen genom dem och att den sitter fast där sedan. Dela slangen i två bitar en kort och en lång. Sätt fast dem i hålen i korken. Fyll flaskan med ungefär en liter vatten och två matskedar koksalt utan jod. Häll i lagom mängd (en halv tesked kanske)artemiaägg. Skruva på korken och sätt fast luftpumpen på den långa slangen (pil in).
Äggen kläcks efter 24-36 timmar beroende på hur varmt och hur mycket ljus de får. Jag brukar ställa mina flaskor så de får ordentligt med solljus. Då kläcks äggen fort. När man sedan skall mata är det bara att ta bort pumpen och låta överblivna ägg sjunka till botten. När vattnet är klart och man bara ser artemian som simmar runt så kan man blåsa lätt i den korta slangen och på detta sätt starta en sughävert som får vattnet att rinna ut genom den långa. Man låter vattnet passera genom en artemiasil (som också kan köpas på akvarieaffären annars kan man använda ett kaffefilter). När man filtrerat av tillräkligt mycket så kan man skölja silen med lite vanligt vatten så man får bort saltet och sedan är det bara att stoppa ner den i yngelakvariet. Det filtrerade saltvattnet kan återanvändas ett antal gånger innan det blir dåligt och måste bytas. Man kan med fördel seriekoppla flera flaskor om man behöver mycket artemia (vilket man gör) till sina yngel.

Mygglarver:
Mygglarver är ganska lätt att odla om man bor i trakter med mygg. Man tar helt enkelt en balja eller hink med vatten lägger i några blad och ställer ut den på gården eller balkongen. Sedan är det bara att vänta på att myggen skall lägga ägg i den och låta dem kläckas. När man ser larverna är det bara att håva upp dem med en finmaskig håv. Även här finns förståss risken att man får med sig oönskade bakterier och annat som kan leda till sjukdomar hos fiskarna, men det bör vara säkrare än att fånga larverna i någon sjö eller damm.