Uppfödning!

Att få ett kampfiskpar att leka är inte speciellt svårt. Det är snarare så att det kan vara svårt att få dem att låta bli. Jag har här skrivit ned vad som hänt och vad jag gjort vid ett antal tillfällen när jag låtit dem leka eller när de gjort det på egen hand i sällskapsakvariet. Men jag börjar med några allmänna tips till den som själv vill försöka föda upp kampfiskar. Dessa tips skall inte tas som regler utan bygger bara på mina egna erfarenheter och på vad jag läst. Det finns mycket som kan göras på olika sätt och är ofta individuellt från uppfödare till uppfödare. Har ni synpunkter, kommentarer, tips eller frågor får ni gärna höra av er via mejl genom att trycka på det snurrande @-tecknet till vänster.


Tips till den som vill föda upp kampfiskar!

Utrustning:
Ett ledigt akvarium med täckglas, termometer, doppvärmare, lyse och eventuellt även renare och luftpump. Andra grejer som är bra att ha är några vattenväxter och provstickor för att kolla vattenkvaliten. Utrustning för att odla mat åt ynglen den första tiden tas upp under rubriken yngelmat.

Akvariet:
Akvariet kan vara ganska litet men ju större det är desto lättare blir det att hålla rent. Jag har själv använt akvarier från 20 liter och uppåt. I akvariet bör förutom doppvärmare och termometer också finnas några flytväxter och något gömställe åt honan. Gömstället kan vara en stengrotta eller en bit javamossa. Luftpump och renare bör inte användas i början då dessa lätt förstör hanens skumbo. Vattnet bör hålla en temperatur på 28-30°C. Akvariet skall bara var fyllt så att vattnet är ungefär 15 cm djupt. Något botten material brukar jag inte använda eftersom det försvårar både renhållning och hanens yngelvård.

Kampfiskparet:
Honan och hanen i paret som skall användas under leken bör ha ungefär samma storlek(hanen kan vara något större) annars kan den mindre bli så pass skadad att den inte kan fortsätta leken utan måste bytas ut mot en större. Honan måste vara könsmogen det ser man på att hon får en liten vit prick (ser ut som ett litet kort rör) framför analfenan. Dessutom måste honan bära på rom. Det ser man genom att hon blir lite rund om buken. Jag brukar först flytta över hanen till lekakvariet genom att ta honom i en plastpåse med vatten. Inom ett dygn brukar han börja bygga ett skumbo.

Skumboet:
Hanen bygger ett skumbo av små salivindränkta luftbubblor gärna inne bland flytväxterna som hjälper till att hålla ihop boet. När skumboet har fått lite storlek så flyttar jag över honan även henne med hjälp av en plastpåse. Om inte hanen bygger ett skumbo dela av lekakvariet med en glasskiva och släpp ned honan så att hanen kan se henne men inte komma åt henne. Blir han inte tillräkligt upphetsad för att bygga bo nu så byt ut honom. Nackdelen med detta sätt är att honan kan få för sig att kasta sin rom innan paret fått leka. Skumboet brukar bli lite skadat när honan flyttar in men detta reparerar hanen ganska snart.
Skumbo

Leken:
När nu hanen och honan flyttat ihop blir det ett himla liv. Hanen simmar runt och spänner upp sina fenor och gällock. Han vaktar sitt bo och jagar bort honan i början innan han är nöjd med boet. Båda fiskarna brukar få sina fenor lite skadade i form av revor men detta läker ganska snabbt efter leken. Honan kommer med jämna mellanrum att försöka simma fram till boet med kroppen svagt framåt lutad detta för att visa att hon är redo. När hanen är nöjd med boet kommer han att simma upp och lägga sig på tvären över honans rygg. Sedan slingrar han runt henne och vibrerar med fenorna. Honan blir paralyserad och han vänder henne upp och ned. Sammtidigt som hon hamnar på rygg sprutar hon ut ett eller flera romkorn som hanen befruktar. Romen är tyngre än vattnet och sjunker mot botten. Hanen simmar nu ned och hämtar äggen och stoppar upp dem i skumboet. Honan kvicknar till efter ett tag och hjäper till. Sedan börjar hela proceduren om med att hanen vänder henne på rygg igen osv. Leken kan hålla på i flera timmar. Honan lär kunna släppa flera hundra ägg 300-400 stycken men jag har aldrig fått så många. Äggen kan man se i boet som små vita prickar bland bubblorna. Det kan vara väldigt svårt att se dem. När leken är klar börjar hanen att jaga bort honan. Nu är det dags att flytta honan till ett akvarium med rent vatten där hon kan vara ifred och läka. Detta brukar jag göra försiktigt med en håv så att man inte skadar skumboet.

Hanens yngelvård:
Nu kommer hanen att bättra på boet hela tiden var efter bubblor går sönder. Han kommer också att lyfta upp romkorn som trillar ned. För att han skall se att göra detta är det bra om det finns åtminstånde lite svagt ljus dygnet runt. Efter 24-48 timmar kläcks ynglen. I början hänger de bara i skumboet och skulle de falla ur det så kommer hanen och puttar upp dem igen. Ynglen lever nu av sin gulesäck och är bara 1-2 mm långa. Efter ytterligare ett till två dygn börjar ynglen att kunna simma själva. De simmar nu också vågrätt. Nu brukar jag flytta bort hannen och själv ta över yngelvården. Om man inte flyttar bort hanen finns det risk att han kommer att börja äta sina egna yngel.

Yngelvård:
Det är viktigt att man har täckglas på akvariet och att det inte står utsatt för drag. Detta för att ynglens labyrintorgan skall utvecklas ordentligt. Man bör mata ynglen flera gånger per dag med små portioner varje gång. Det jag tycker är svårast är att hålla vattenkvaliten. Får ynglen bra med mat och man håller en bra vattenkvalite kommer de att växa fort. Ett problem är att de växer väldigt olika fort. Det kan vara lämpligt att dela upp dem i flera olika akvarier efter hur stora de blivit. Det finns annars risk för att de minsta blir mat åt de största syskonen. Det dröjer ganska länge innan hanynglen börjar slåss med varandra men när det börjar med det måste man flytta dem till separata kärl. Ett alternativ till farmors syltburkar är att bygga ett fackverk till akvariet.

Vattenbyten:
Jag brukar vänta med att göra första vatten bytet så länge som jag vågar för att ynglen skall hinna växa på sig. När man måste göra det beror på hur stort akvarium man valt och om man övermatat. Jag bruka använda provstickor för att kolla vattenkvaliten (aqua vital multistick). Vattebbyten är klurigt. Jag brukar ta en vattenfyll slang (1 cm i diameter) för att få igång en sughävert. Skräpvattnet samlar jag upp i en balja så att jag efteråt kan kolla om det kommit med något yngel av misstag. Skulle det ha gjort det fångar jag det med en kaffekopp och för tillbaks det till akvariet. Jag brukar försöka byta 30-50% av vattnet. Vattnet som man fyller på med måste hålla samma temperatur som akvarievattnet. Jag brukar använda en sughävert även när jag fyller vatten. Man skall också försöka att undvika att spruta vatten på ynglen då detta lätt skadar dem. Vartefter ynglen blir större så brukar jag fylla på med mer vatten än jag tagit ut så att nivån i akvariet ökar för varje vattenbyte.

Yngelmat:
Jag har provat många olika dieter för mina nyfödda yngel. Söndersmulad hårdkokt äggula (smutsade ned vattnet väldigt), Söndersmulat flingfoder, infusorier odlade på morotsskal (slutade illa!) och infusorier odlade direkt i akvariet (från ett preparat som kallas protogen). Det sistnämda är det som fungerat bäst hittills. När ynglen blivit lite större får de nykläckt artemia (ett saltvattenskräftdjur som man odlar själv). När ynglen vuxit så de är 10-15 mm kan man börja ge dem frusen artemia som man köper hos akvarieaffären. Det kan ta ett tag för dem att lära sig att äta dött foder som flinfoder och annat men blandar man det och artemia brukar de lära sig efter ett tag. Klicka här för beskrivning om hur du odlar din egen yngelmat och vad som behövs för det.


Mina egna försök!

Mina kampfiskar (en hane blåsvart med gula stänk och tre honor lila, blåröd och blågul) bor tillsammans med en platy en metallpansarmal och två små ancistrus i ett 63 liters hörnakvarium. Jag har också en annan hane(metallic blå med röda inslag) som bor själv i ett 20 liters plastakvarium samt ett gäng yngel i två 20 liters akvarier.

Tillfälle

Kommentar

Första

Denna första gång var inte planerad och slutade inte så bra. Jag hade köpt en helt röd hanne och en lila hona och släppt ned dem i mitt 63 liters hörnakvarium. Där fanns också några guppy. Ganska snart byggde hanen ett skumbo på ytan. Jag såg aldrig själva leken men rätt var det var så hade hanen trasiga fenor och jagade allt och alla. Någon dag senare dog han troligen på grund av skador och stress. Äggen i boet blev ett kalas åt de guppy som fanns i akvariet.

Andra

Denna gång var planerad. En metallicblå hane och samma lila hona fick leka i ett 20l plastakvarium. Detta lyckades lite bättre två yngel levde till fullvuxen ålder. Det ena har jag kvar det andra gav jag bort till en kompis.

Tredje

Denna gång var planerad och jag förde dagbok på vad som hände. Dagboken kan du läsa genom att klicka på länken Tredje.

Fjärde

En planerad lek som slutade ganska illa. Samma metallicblå hane och en ny lila hona. Som vanligt fick paret leka i ett 20 liters plast akvarium. Jag hade tänkt mata de nykläkta ynglen med infusorier som jag odlat på morotsskal. Troligen hade även några elaka bakterier vuxit med infusorierna för alla yngel utom ett dog inom några dygn. Detta överlevande fick dock växa upp på artemia och blev en fin blålila hona.

Femte

Denna gång var planerad och jag förde dagbok på vad som hände. Dagboken kan du läsa genom att klicka på länken Femte.

Sjätte

8/6 2001 En oplanerad lek i sällskapsakvariet som slutade med skråvmål för de andra fiskarna. Den blåsvarta hanen fick efter att ha vilat upp sig i ett mindre akvrium komma tillbaka till sina kompisar i hörnakvariet. Där byggde han ett skumbo och lekte med någon av de honorna som var där. Han var ihärdig och en del yngel kläcktes. Tyvärr tog renaren ett par och resten blev fiskmat innan jag hann fånga dem.

Sjunde

Denna gång var planerad och jag förde dagbok på vad som hände. Dagboken kan du läsa genom att klicka på länken Sjunde.

Åttonde

Denna gång var planerad och jag för en enklare dagbok med vad jag har ändrat på sedan förra gången. Det finns också en serie bilder på leken. Dagboken kan du läsa genom att klicka på länken Åttonde.


Senast ändrad 2002-05-01